• Nathalie

5 Tips voor het omgaan met een narcistische moeder

Heb jij vroeger het gevoel gehad dat je nooit goed genoeg was voor je moeder? Werd jou verteld dat je moeder altijd gelijk had en duldde deze absoluut geen tegenspraak? Heb jij het gevoel gehad dat je nooit jezelf kon zijn bij je moeder? Dan kan het zijn dat je in je jeugd, of nog steeds als volwassene, te maken hebt met een narcistische moeder.


Kind van narcistische ouders

Kinderen van narcistische ouders vertellen vaak de volgende ervaringen:

  • Er moest altijd aan de emotionele verwachtingen van mijn ouders worden voldaan

  • Er werd heel veel negatief commentaar op mij gegeven

  • Ik werd veel bekritiseerd en gekleineerd

  • Mijn ouders besteedde alleen aandacht aan mij als ze iets van mij nodig hadden

  • Ik kon nooit mijn gevoelens uiten bij mijn ouders

  • Mijn ouders gaven mij altijd de schuld van verschillende problemen

  • ...

Hierbij enkele simpele tips om te leren omgaan met een narcistische moeder of narcistische (ex)-partner?:


Tip 1: Stel je eigen gezondheid en welzijn voorop

Toen je opgroeide, probeerde je waarschijnlijk je moeder te plezieren. Hierdoor heb je geleerd om je eigen behoeften en verlangens weg te schuiven. Nu je ouder bent is het goed om je te realiseren dat je nu aan jezelf mag denken en jezelf op de eerste plaats mag zetten.


Tip 2: Leer grenzen stellen

Om echt jezelf los te wrikken van je narcistische moeder, uit haar schaduw te komen en je eigen identiteit te ontdekken, zal je moeten leren om jezelf los te maken. Dit betekent in essentie dat je niet reageert op hetgeen wat de narcist zegt of doet. Het is goed om hiervoor gezonde grenzen op te stellen. Bijvoorbeeld het beperken van het contact door korte telefoongesprekken te voeren en korte e-mails te sturen. Het is hierbij belangrijk dat je lichte onderwerpen bespreekt, dus geen emotionele onderwerpen of problemen. Je zult je afvragen wat een narcist doet als je haar negeert, blijf te allen tijde kalm.

Als deze strategie niet helpt of de narcistische moeder je voortdurend blijft lastigvallen, is het waarschijnlijk goed om te overwegen (tijdelijk) het contact helemaal te verbreken.

Dit is een zeer moeilijke beslissing. Het proces tot deze beslissing kan een tijdje in beslag nemen.


Tip 3: Stel duidelijke grenzen

Het confronteren van je narcistische moeder met haar gedrag, zal waarschijnlijk niet in goede aarde vallen. Narcisten kunnen namelijk zeer slecht tegen kritiek. Dit kan de situatie zelfs verergeren. De narcist ziet zichzelf namelijk niet als verantwoordelijk. Daar komt bij kijken dat narcisme een psychologische stoornis is. Deze verdwijnt niet met confrontatie. Het ontbreken van empathie zal blijven en kan jou nog meer teleurstelling geven. Toch moet je communiceren naar je moeder dat je behoefte hebt aan ruimte. Het is goed dit specifiek te vermelden in een telefoongesprek of e-mail. Communiceer dat je dit doet voor je eigen welzijn en voor persoonlijke groei.


Maar communiceer dit zonder je moeder te beschuldigen. Blijf vervolgens vasthouden aan je keuze. Ga in deze periode aan jezelf werken. Dit zal de best mogelijke beslissing zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.


Tip 4: Accepteer dat je moeder het er niet mee eens is

Houd er rekening mee dat de kans groot is dat de breuk tussen jou en je moeder een tijdje zal aanhouden. Narcisten zien andere personen, waaronder hun kinderen, als een verlengstuk van zichzelf en dus niet als een individue met hun eigen behoeften.

Houd er dus ook rekening mee dat er een schuldgevoel bij jou kan ontstaan. Houd daarom vol. Wees assertief en blijf je grenzen stellen wanneer je moeder deze overschrijdt. Kom ook niet terug op deze grenzen wanneer je ze hebt gesteld. Geef niet toe aan de manipulatieve acties van je moeder. Je hebt recht om voet bij stuk te houden en je moet leren om je eigen gevoelens te bevestigen en na te leven.


Tip 5: Geef niet jezelf de schuld van de breuk

Kinderen van narcisten hebben tijdens hun opvoeding aangeleerd om zichzelf als fout te zien. Hun narcistische ouder manipuleerden hen namelijk om deze reactie te verkrijgen. Narcistische ouders zijn ontzettend goed in een schuldgevoel aanpraten. Nu je volwassen bent, is het erg belangrijk om jezelf niet meer de schuld te geven, maar dat je beseft dat het gedrag van je narcistische moeder niet meer door de beugel kan.


Door dit narcistische gedrag ben jij gedwongen om nu een stapje terug te doen. Wanneer jij deze omdraai niet maakt en de oorzaak van de pijn niet erkend, ben je als volwassen persoon zelf verantwoordelijk voor de pijn die jou wordt aangedaan. Het zal een moeilijk proces worden om om te gaan met een narcistische moeder of vader. Zoek hulp wanneer je dit nodig hebt. Zoek op internet en/of schakel professionele therapie in. Werk aan jezelf om de narcistische opvoeding achter je te kunnen laten.Opgevoed worden door iemand die vooral met zichzelf bezig is, kan diepe sporen nalaten.

Ben je opgegroeid bij een narcistische ouder? Ontdek welke gevolgen dat heeft (gehad) voor je ontwikkeling. Deze test duurt ongeveer 5 minuten.

https://test.psychologiemagazine.nl/test/wat-zijn-de-gevolgen-van-opgroeien-bij-een-narcistische-ouder


Credits: Deze test is ontwikkeld door Nina Brown, psycholoog aan de de Old Dominion University in Virginia.

Reprinted with permission by New Harbinger, Publications, Inc., ‘Children of the self-absorbed', Nina W. Brown, www.newharbinger.comMotiverende muziek: Tabitha - Het spijt me niet


11 keer bekeken0 reacties
 

0470 98 25 30

Cranenskapelstraat 18
3201 Aarschot

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter